29 Ekim 2012 Pazartesi

Ebegümeci





Ebegümeci
Diğer İsimleri: Ebe gömeci, kazan karası

Bileşenleri: Ebegümeci yaprakları büyük oranda yapışkan bitki sıvısı, ayrıca glikoz pektifin yağ esansları ile az miktarda tanen içerir.

Özellikleri: Ebegümecigiller familyasında yer alan aynı cinsten 1500 kadar tür bitkinin genel adı ebegümecidir. Dünyanın hemen hemen her yerinde yaygın olan ebegümeci türleri, tüm iklim koşullarına ve her toprağa uyum göstermiş, iki ya da çok yıllık otsu bitkilerdir. İnsanların yaşadıkları yerlerin çok yakınlarında yetişir. Ülkemizde 8 ebegümeci türü yetişmektedir. Bunların çiçek ve yaprakları bir ayrım yapılmaksızın ebegümeci olarak kullanılmaktadır. Ebegümecinin tüm türleri, yapraklarında çiçeklerinde ve saplarında bir sümüksel madde içerir. Yaprak ve sapları hafif kokulu ve yavan lezzetlidir. Bazı yerlerde sebze olarak yenilir. Eflatun ya da açık pembe renklerinde çiçekler açarlar.

Peki Ebegümeci Hangi Hastalıklara iyi geliyor?
Gastrit mide ülserinde iyileştirici olan ebegümeci otu, özellikle mukoza iltihaplarında başarıyla kullanılır. Üst Solunum yolları nezlesiyle, bronşitte göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürüğü kesicidir. Gırtlak ve bademcik iltihabı ve ağız kuruluğunda da başarıyla kullanılabilir. Bu şikâyetler için ebegümeci çayı ile sıkça gargara yapılmalıdır. Nefes darlığına yol açan akciğer amfizemi ebegümeci çayıyla iyileştirilebilir. Ebegümeci dıştan kırıklardan veya damar iltihaplanmalarından kaynaklanan yaralarda, çıbanlarda, şiş ayak ve ellerde kullanılır. Kaşınan ve yanan deri alerjilerinde yapılan ebegümeci çayı yıkamaları çok rahatlatıcıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder