SODALI MERCİMEKLİ
BÖREK
MALZEMELER
3 adet
yufka
Yarım
su bardağı yeşil mercimek
2 su
bardağı su
1 adet
soğan
Yarım
çay bardağı sıvıyağ
1
tatlı kaşığı salça
Yarım
çay bardağı dövülmüş ceviz
1 adet
yumurtanın akı (sarısı üzeri için kullanılacak)
2 çay
kaşığı tuz
1 çay
kaşığı karabiber
Yufkaların arasına sürmek için
200 gr
kadar tereyağ ya da margarin
1 şişe
soda
1 adet
yumurta
Üzeri için:
1 adet
yumurtanın sarısı (akı iç harçta kullanılıyor)
Haşhaş
tohumu
YAPILIŞI
Yeşil
mercimeği bir gece öncesinden ıslatıyoruz. (ıslatmadan da haşlayabiliriz fakat
daha uzun süre kaynatmamız gerekir)
2 su bardağı su ile haşlayıp süzüyoruz.
İnce kıyılmış soğanı sıvıyağda kavuruyoruz. Salçayı da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.
Ardından yeşil mercimeği, cevizi, tuz ve karabiberi ekliyoruz.
Bütün malzemeyi karıştırıp tencereyi ocaktan alıyoruz.
Ilıyınca yumurta akını ilave edip karıştırıyoruz.
Ayrı bir tavada tereyağ ya da margarini eritiyoruz. Ilıyınca soda ve çırpılmış yumurtayı ilave ediyoruz.
3 adet yufkayı teker teker aralarına sodalı sostan 3-4 kaşık sürerek üst üste yayıyoruz.
Üst üste konan yufkaları boyuna ve enine keserek istediğimiz büyüklükte karelere bölüyoruz. Ya 6 parça ya da 8 parça kareler yapıyoruz.
Her
bir karenin ortasına mercimekli içten koyarak paylaştırıyoruz, bohça biçiminde
katlayıp ters çeviriyor, yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine
diziyoruz.
Kalan sodalı harcı da üzerlerine sürüyor, 5 dakika bekletiyoruz. (bu arada fırını 200 derecede ısıtabilirsiniz)
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
SICAK SERVİS YAPILMASINI ÖNERİRİM. AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder