29 Ekim 2012 Pazartesi

SODALI MERCİMEKLİ BÖREK








SODALI MERCİMEKLİ BÖREK

MALZEMELER
3 adet yufka
Yarım su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı su
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
1 adet yumurtanın akı (sarısı üzeri için kullanılacak)
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yufkaların arasına sürmek için
200 gr kadar tereyağ ya da margarin
1 şişe soda
1 adet yumurta

Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı (akı iç harçta kullanılıyor)
Haşhaş tohumu

YAPILIŞI
Yeşil mercimeği bir gece öncesinden ıslatıyoruz. (ıslatmadan da haşlayabiliriz fakat daha uzun süre kaynatmamız gerekir)

2 su bardağı su ile haşlayıp süzüyoruz.

İnce kıyılmış soğanı sıvıyağda kavuruyoruz. Salçayı da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.

Ardından yeşil mercimeği, cevizi, tuz ve karabiberi ekliyoruz.

Bütün malzemeyi karıştırıp tencereyi ocaktan alıyoruz.

Ilıyınca yumurta akını ilave edip karıştırıyoruz.

Ayrı bir tavada tereyağ ya da margarini eritiyoruz. Ilıyınca soda ve çırpılmış yumurtayı ilave ediyoruz.

3 adet yufkayı teker teker aralarına sodalı sostan 3-4 kaşık sürerek üst üste yayıyoruz.

Üst üste konan yufkaları boyuna ve enine keserek istediğimiz büyüklükte karelere bölüyoruz. Ya 6 parça ya da 8 parça kareler yapıyoruz.

Her bir karenin ortasına mercimekli içten koyarak paylaştırıyoruz, bohça biçiminde katlayıp ters çeviriyor, yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.

Kalan sodalı harcı da üzerlerine sürüyor, 5 dakika bekletiyoruz. (bu arada fırını 200 derecede ısıtabilirsiniz)

Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. 
SICAK SERVİS YAPILMASINI ÖNERİRİM. AFİYET OLSUN

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder