16 Mart 2013 Cumartesi

ISPANAKLI SAKSI KÖFTE









ISPANAKLI SAKSI KÖFTE
MALZEMELER
Köftesi için:
Yarım kg kıyma
1 orta boy kuru soğan
2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 dilim bayat ekmek
1 yumurta
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
8-10 dal maydonoz

Ispanak harcı için:
300 gr ıspanak
3 kaşık sıvıyağ
İnce doğrağımız ıspanakları sıvıyağda suyunu çekip solana kadar kavuruyoruz.

Beşamel sos için:
1 çorba kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı un
Biraz muskat cevizi rendesi(dilerseniz koymayın)
Tuz

Unu tereyağda kavurup sütü ekliyor cıvık bir muhallebi kıvamına getiriyoruz. En son muskat rendesi ve tuz ekliyoruz.

Kavurduğumuz ıspanakları ve beşamel sosu karıştırıyoruz.

Salçalı sos için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı sıcak su
Salçalarla suyu iyice karıştırıyoruz.

Üzerine: Kaşar peyniri rendesi

KÖFTENİN YAPILIŞI
 Kıymaya bayat ekmekleri ıslatıp suyunu sıkarak ya da mutfak robotunda kuru bir şekilde çekerek( ben öyle yaptım) ekliyoruz. Üzerine baharatlarını, tuzunu, yumurtasını ve rendelenmiş soğanı da ekleyip iyice yoğuruyoruz.
Eğer vaktiniz varsa 1-2 saat bekletin çok daha lezzetli olacaktır. Çünkü baharatlar iyice içine işliyor.
 Kıymayı  yoğurduktan sonra iri mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp parmağımızla ortası çukur köfteler oluşturuyoruz.
Köfteleri yağlanmış tepsiye dizip kızartıyoruz.
Kızaran köftelerin içine ıspanaklı, beşamel soslu  harcı paylaştırıyor, üzerlerine kaşar peyniri rendesi koyuyor ve tepsinin dibine de salçalı suyu döküp tekrar fırına veriyoruz.
Kaşar peyniri eriyip hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder