ZEYTİNYAĞLI KUZU ETLİ ENGİNAR DOLMASI (İZMİR USULÜ)
Enginarın en güzel yapılışı zeytin yağıyla
yapılanıdır. Fakat dolması yapılırken inanın kuzu eti çok yakışıyor.
Küçüklüğümden beri bizim evde böyle yapılır ve fevkalade bir tat olur.
MALZEMELER:
3 adet enginar (Enginarların içi resimdeki gibi
yaprakları koparılmadan oyularak tuzlu ve limon tuzlu suda en az yarım saat
bekletilmelidir. Çünkü patlıcandaki gibi acı ve yavan tadının gitmesi için.
Daha sonra suyla iyice yıkanıp doldurulacak.)
İç harcı için:
2 su bardağı pirinç
4 te 3
su bardağı zeytin yağı ( Dolma çeşitlerinde yağın bol konması her zaman
lezzet katar.)
100 gram (1 dilim ekmek kadar) kuzu eti
3 orta boy kuru soğan
3 orta boy domates
1’er
yemek kaşığı domates ve biber salçası
Yarımşar demet
maydonoz, dereotu .
3 dal taze nane
3 çay kaşığı tuz
1’er çay
kaşığı kuru nane ve pul biber
2 çay kaşığı karabiber
4 buçuk
su bardağı sıcak su
YAPILIŞI:
Etimizi tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp
zeytinyağında bir güzel kavuruyoruz. Üzerine soğanları ilave edip kavurmaya
devam ediyoruz. Soğanlar ölünce domatesleri, pirinci ve salçaları ilave edip
iyice kavuruyoruz. En son baharatlarını, tuzunu ve yeşilliklerini de ilave edip
ocağı kapatıyoruz.
Enginarlarımızı açarak yapraklarının arası da dahil
doldurup , sıcak su ilave edip kısık
ateşte pişiriyoruz. Pişmesine yakın 3 çorba kaşığı zeytinyağını üzerlerine
dökerseniz görüntüsü parlak ve daha iştah açıcı olur. Lezzet de katar. AFİYET
OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder