26 Mayıs 2012 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI KUZU ETLİ ENGİNAR DOLMASI (İZMİR USULÜ)










ZEYTİNYAĞLI KUZU ETLİ  ENGİNAR DOLMASI (İZMİR USULÜ)
Enginarın en güzel yapılışı zeytin yağıyla yapılanıdır. Fakat dolması yapılırken inanın kuzu eti çok yakışıyor. Küçüklüğümden beri bizim evde böyle yapılır ve fevkalade bir tat olur.

MALZEMELER:
3 adet enginar (Enginarların içi resimdeki gibi yaprakları koparılmadan oyularak tuzlu ve limon tuzlu suda en az yarım saat bekletilmelidir. Çünkü patlıcandaki gibi acı ve yavan tadının gitmesi için. Daha sonra suyla iyice yıkanıp doldurulacak.)
İç harcı için:
2 su bardağı pirinç
4 te 3  su bardağı zeytin yağı ( Dolma çeşitlerinde yağın bol konması her zaman lezzet katar.)
100 gram (1 dilim ekmek kadar) kuzu eti
3 orta boy kuru soğan
3 orta boy domates
1’er  yemek kaşığı domates ve biber salçası
Yarımşar demet  maydonoz, dereotu .
3 dal taze nane
3 çay kaşığı tuz
1’er  çay kaşığı kuru nane ve pul biber
2 çay kaşığı karabiber
4 buçuk  su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:
Etimizi tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp zeytinyağında bir güzel kavuruyoruz. Üzerine soğanları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Soğanlar ölünce domatesleri, pirinci ve salçaları ilave edip iyice kavuruyoruz. En son baharatlarını, tuzunu ve yeşilliklerini de ilave edip ocağı kapatıyoruz.
Enginarlarımızı açarak yapraklarının arası da dahil  doldurup , sıcak su ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz. Pişmesine yakın 3 çorba kaşığı zeytinyağını üzerlerine dökerseniz görüntüsü parlak ve daha iştah açıcı olur. Lezzet de katar. AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder