5 Kasım 2012 Pazartesi

VALİDE SULTAN ÇORBASI



 Ben top köfteleri daha önceden hazırlayıp yağda biraz soteleyip buzluğa atmıştım oradan çıkarıp kullandım. Tavsiye ederim bi çok yemeğe hazır elimin  altındaki köftelerden kullanıyorum.:) 


VALİDE SULTAN ÇORBASI
MALZEMELER
1 adet yumurta
1 buçuk  su bardağı yoğurt
3 dolu yemek kaşığı un
1 su bardağı et suyu (ben tavuk suyu kullandım elimde et suyu yoktu fakat şahane oldu)
6 su bardağı su
Yarım  çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı  kimyon
  
Köftesi İçin:
200 gram köftelik yağsız kıyma
1 dilim rendelenmiş ekmek
1 adet ufak soğanın rendesi
Bir diş sarımsak rendesi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon  
Köftesinin Hazırlanışı:
Köfte malzemelerinin hepsini karıştırarak yoğuruyoruz.
 Yoğurduktan sonra 15 dakika kadar  bekletiyoruz.
Sonra bir tepsi içerisine un serpip, bilye büyüklüğünde köfteler hazırlayıp içerisine koyup bekliyoruz.

ÇORBANIN YAPILIŞI 
Yoğurt, yumurta ve unu karıştırıyoruz.
4 su bardağı soğuk suyu ilave edip ,kısık ateşte karıştırarak ısınana kadar bekletiyoruz.
Isındıktan sonra içerisine et suyunu ve 2 bardak sıcak suyu da  ilave ediyoruz.
Yavaş yavaş karıştırmayı sürdürüyoruz.
Kaynama sırasında içerisine kimyon, karabiber  ve bilye büyüklüğünde oluşturmuş olduğumuz köftelerimizi ekliyoruz. (Köfteleri içerisine koyarken dikkat edelim sıçratmadan yavaş dökelim yanabilirsiniz).
En son olarak çorbanın tuzunu da ilave ederek 10 dakika sonra altını kapatıyoruz. Çorbamızı en 15 dakika dinlendirelim.
Üzerine nane, kırmızı biber ve 1 çorba kaşığı tereyağla hazırlanan  sosu döküyoruz.
Not: Çorbanın kıvamı koyu olursa üzerine et suyu veya sıcak su eklemeyi unutmayalım. Tuzunu ise altını kapatmaya yakın bir sürede ilave etmeliyiz. Eğer yanlış zamanda eklersek yoğurt kesilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder