6 Eylül 2013 Cuma

HAŞHAŞLI BURMA ÇÖREK










HAŞHAŞLI BURMA ÇÖREK
MALZEMELER
7-8 su bardağı un(önce 7 su bardağı koyun, hamur yapışırsa 1 bardak eklersiniz)
2,5 su bardağı ılık su (ocakta hafif ılıtın)
1,5 yemek kaşığı kuru maya
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

İÇ HARCI İÇİN
1,5 kase dövülmüş haşhaş
yarım su bardağı sıvı yağ
dövülmüş haşhaş koyu bir kıvamda olduğu için sıvı yağla karıştırarak cıvık bir kıvama getiriyoruz.

ÜZERİNE
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
Yoğurma kabına kuru mayayı,şeker ve ılık suyu koyup karıştırarak eritiyoruz.
Un ve tuzu eleyerek ekliyoruz.
Unu azar azar eleyerek ekleyin.7 su bardağı un koyduktan sonra elimize hala yapışıyorsa 1 bardak daha ekleyip iyice yoğuruyoruz.
Mayalı hamur 5-7 dk yoğrulursa daha iyi kabarıyor.
Hamuru 5 bezeye ayırıyoruz
Önce bir bezeyi tezgahın üzerine koyuyoruz.
Tezgaha biraz yağ damlatıyoruz, bir parçayı elimizle genişletiyoruz.
Hamuru genişletirken üzerine 4 yemek kaşığı sıvı yağ döküyoruz.
Yağla hamur açılacaktır, yırtılmalar olabilir, endişe etmeyin, servis tabağı büyüklüğünde olacak kadar açıyoruz.
Bir kenara koyup, diğer 5 bezeyi de aynı şekilde 4 yemek kaşığı sıvı yağla elimizle açıp bir kenara koyuyoruz.
Tezgaha açtığımız hamurun birincisini koyuyoruz, üzerine bir avuçtan az haşhaşı sürüyoruz.(yaklaşık 2 çorba kaşığı ) her tarafına yayıyoruz.

Üzerine ikinci hamuru koyuyoruz, haşhaşı her yerine sürüyoruz.Üzerine 3.hamuru koyup yine sürüyoruz.5.hamura kadar aynı şekilde her katta sürüyoruz.5.kata sürdükten sonra hamurun üzerine bastırarak yuvarlak tepsi büyüklüğüne gelene kadar hamuru genişletiyoruz.
Fotoğraftaki gibi ortadan ikiye kesiyor, iki parçayı üst üste koyuyoruz.
Hamurun kısa kenarından iki parmak kalınlığında hamur kesiyoruz.

Kesilen hamur parçasının üzerine parmaklarla hafif bastırıyor  veya vuruyoruz(tırnaklı pide yapar gibi)
Hamuru burgu şeklinde iyice kıvırıyoruz.
Kıvırdıkça uzar, yağlanmış tepsiye uzunlamasına koyuyoruz.
Hamurun tamamı bitene kadar iki parmak kalınlığında kesip kıvırıp tepsiye diziyoruz.
Üzerine yumurta sarısı- sıvı yağ karışımını elimizle veya fırçayla sürüyoruz.
Hafif ılıtılmış fırına koyup mayalanması için 20 dk.bekletiyoruz.(fırın çalışmayacak , önceden 100 derece ısıtlmış olacak )
Haşhaşlı çörekler kabarmış, şişmişse fırını çalıştırıyoruz.

200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz …AFİYET OLSUN

NOT:KIŞ MEVSİMİNDE MAYALANMA ÇABUK OLSUN DİYE FIRINI BOŞKEN 100 DERECEDE HAFİF ILITIN.ILIYINCA KAPATIN, ÇALIŞMASIN.TEPSİYİ İÇİNE KOYUN.20 DK.MAYALANSIN,ŞİŞSİN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder