28 Eylül 2012 Cuma

YAĞLI ÇÖREK








YAĞLI ÇÖREK
MALZEMELER
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yumurta (akı  içine, sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (8 su bardağı )
1 paket yumuşak margarin
Susam
YAPILIŞI
Önce 1 su bardağı ılık su ile 1 tatlı kaşığı şekeri ve 1 çorba kaşığı mayayı eritp 15 dakika kabarmasını bekliyoruz.
Yoğurma kabımıza önce 4 bardak unumuzu koyuyoruz. Ortasını havuz gibi açıp erittiğimiz mayayı, sıvıyağı, tuzunu, 1 tatlı kaşığı daha şekerimizi, yumurta akını, ılıttığımız sütümüzü ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
Daha sonra bardak bardak geriye kalan unumuzu ilave ederek güzelce yoğuruyoruz. (ELE YAPIŞMAYACAK KADAR OLMASI GEREK)
Yoğurma işlemi bitince kabımızın ağzını kapatıp iyice sarıp sarmalıyor, üzerini de iyice örtüp en az 1 saat hamurumuzun mayalanmasını bekliyoruz. Hamurumuzun miktarı en az 3 katına çıkacaktır.
Hamurumuzu  orta boy elma büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz. Her bir parçayı altını üstünü unlayarak oklava ya da merdane yardımıyla açıyoruz. Kalınlığı 2mm olacak şekilde.
Daha sonra açtığımız hamurun üzerine yumuşamış olan margarinimizden 1 kaşık alarak her tarafına yayıyoruz ve rulo şeklinde sıkıca doluyoruz.
İster keserek küçültün (fotoğrafta benim yaptığım gibi ) isterseniz hiç bölmeden yaptığımız ruloyu dolayın.
Doladığımız hamuru Tekrar oklavamızla hafifçe bastırıp düz hale getiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı(ben biraz pekmez ekledim ) ve susam serpip 180 derece fırında altı üstü kızarana dek pişiriyoruz. AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder