YAĞLI ÇÖREK
MALZEMELER
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı
kaşığı tuz
Aldığı kadar un (8 su bardağı )
1 paket yumuşak margarin
Susam
YAPILIŞI
Önce 1 su bardağı ılık su ile 1
tatlı kaşığı şekeri ve 1 çorba kaşığı mayayı eritp 15 dakika kabarmasını
bekliyoruz.
Yoğurma kabımıza önce 4 bardak unumuzu
koyuyoruz. Ortasını havuz gibi açıp erittiğimiz mayayı, sıvıyağı, tuzunu, 1
tatlı kaşığı daha şekerimizi, yumurta akını, ılıttığımız sütümüzü ekleyip
yoğurmaya başlıyoruz.
Daha sonra bardak bardak geriye
kalan unumuzu ilave ederek güzelce yoğuruyoruz. (ELE YAPIŞMAYACAK KADAR OLMASI
GEREK)
Yoğurma işlemi bitince kabımızın
ağzını kapatıp iyice sarıp sarmalıyor, üzerini de iyice örtüp en az 1 saat
hamurumuzun mayalanmasını bekliyoruz. Hamurumuzun miktarı en az 3 katına
çıkacaktır.
Hamurumuzu orta boy elma büyüklüğünde parçalara
ayırıyoruz. Her bir parçayı altını üstünü unlayarak oklava ya da merdane
yardımıyla açıyoruz. Kalınlığı 2mm olacak şekilde.
Daha sonra açtığımız hamurun
üzerine yumuşamış olan margarinimizden 1 kaşık alarak her tarafına yayıyoruz ve
rulo şeklinde sıkıca doluyoruz.
İster keserek küçültün (fotoğrafta
benim yaptığım gibi ) isterseniz hiç bölmeden yaptığımız ruloyu dolayın.
Doladığımız hamuru Tekrar
oklavamızla hafifçe bastırıp düz hale getiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı(ben biraz pekmez ekledim ) ve
susam serpip 180 derece fırında altı üstü kızarana dek pişiriyoruz. AFİYET
OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder