17 Kasım 2012 Cumartesi

ISPIT (ZILBIT, HODAN OTU, KALDIRIK)




Profesör Doktor Ahmet Maranki, Hodan / Ispıt otu ve faydalarını açıkladı!
Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran hodan otunun diğer adları ıspıt ve kaldirik otudur. Eski çağlarda savaşa giden askerler de cesaret verdiği için bu otu kullanırdı.
Yapılan araştırmalar da göstermiştir ki, hodan otu böbrek üstü bezlerini etkileyerek rahatlık hissi uyandırmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum, mineral tuz ve potasyum içerdiğinden dolayı tuzsuz diyetlerde tercih ed
Mayıs ve eylül aylarında mavi renkte çiçek açan hodan otunun boyu 15 ile 60 santimetre aralığındadır. Halk arasında sağırdili olarak da bilinmektedir. Genelde rutubetli yerlerde bulunabilir. Oval ve buruşuk yaprakları vardır ve çiçeklerinin sapları uzundur. Ülkemizde genellikle Marmara bölgesine doğru, kuzey ve batı Anadolu ‘da bulunmaktadır.
Hodan / Sağırdili / Ispıt Otu faydaları nelerdir?
  • idrar söktürücü özelliği vardır
  • Balgam söktürücü özelliği vardır
  • Boğaz ağrılarına iyi gelir
  • Bademcik iltihabına iyi gelir
  • Ter atıcıdır
  • Öksürük kesicidir
  • Antidepresif etki gösterir
  • Depresyona iyi gelir
Hodan / Sağırdili / Ispıt Otu nasıl kullanılır?
  • Sağlık sorunları için: İçeriği tuzlu olduğundan dolayı tuzsuz diyetlerde kullanın. Yukarıdaki yazıda belirtilen sağlık sorunlarına iyi gelir.
  • Sofrada kullanımı: Salatalarda kullanabilirsiniz. Tatlılarda tat için kullanılabilir. Salataya, peynirin yanına ve sandviçlere eklenebilir.
  • Evde kullanımı: Yanına ekildiği bitkinin gelişimini olumlu yönde etkiler. Ev içerisindeki süslemelerde kullanabilirsiniz.

3 yorum:

  1. bartında hodanın kullanılış biçimi şöyle; ayıklanıp haşlanıyor. bol soğan ve sarımsak zeytinyağında kavruluyor haşlanan hodan küçük parçalara kesilip ilave ediliyor. 1 kg ya en az 4 yumurta kavrulan karışıma kırılıyor. karabiber kırmızı pul acı biber ekleniyor. yumurtalar pişesiye çevriliyor . nefis bir yemek oluyor

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkürler. Eşim Bartınlı, ben de bu yemeği kayınvalidemden öğrendim.Yapıyorum,çok lezzetli oluyor.Pırasa koyarak ta deneyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. merhabalar zılbıt yada hodan diyeyim :D soğan sucuk ve yumurta ile de deneyin harika oluyor..

    YanıtlaSil