7 Nisan 2013 Pazar

AŞURE







AŞURE AYINDA YAPMIŞ OLDUĞUM FAKAT TARİFİNİ PAYLAŞMAKTA BAYAĞI GEÇİKTİĞİM AŞURE TARİFİML
AŞURE
 MALZEMELER  
Yarım kg aşurelik buğday
1 buçuk kg toz şeker
1 su bardağı  fındık içi
1 su bardağı sarı çekirdeksiz üzüm
1 kase haşlanmış kuru fasulye
1 kase haşlanmış nohut
Yarım  çay bardağı pirinç
1 su bardağı ceviz içi
Yarım çay bardağı kuş üzümü
15 adet kuru kayısı
6 adet kuru incir
1 adet elma
1 adet nar
1 adet portakalın kabuğu
1-2  yemek kaşığı tarçın
8-10 tane kuru karanfil

YAPILIŞI
Buğdayı akşamdan yıkayıp üstünü dört parmak geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatıyoruz.
Kaynayınca altını kapatıp kabarması için üstünü örtüp sabaha kadar bekletiyoruz.
Sabah nohut ve fasulyeyi haşlıyoruz.
Fıstık,fındık, ve sarı üzümü ayrı ayrı kaselerde suya koyuyoruz bir saat kadar bekletiyoruz ki sarı suları çıksın.
Kayısı ve inciri ayrı ayrı  küçük küçük doğrayıp şekerli suyla biraz kaynatıyoruz.
Bekleyen buğdayın altını yakıp bir litre su katıyoruz.
Pirinci, fındık, ve üzerine karanfil batırdığımız elmayı  ve  küçük küçük doğradığımız  portakal kabuklarını katıp kaynatmaya başlıyoruz.
Kaynamaya başlayınca sırasıyla kayısı , nohut , fasulye,üzüm,elmayı ilave ediyoruz bir müddet daha kaynatıyoruz iyice kaynayınca fındıklar fıstıklar biraz yumuşayınca şekeri ilave ediyoruz.
Bu arada en son incirleri atıyoruz ki aşureyi karartmasın.
Şeker eriyip buğdayla özleşip suyu koyulunca pişmiş demektir altını kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz.
Daha sonra kaselere paylaştırıp tarçın serpip çekilmiş ceviz ,kuşüzümü ve nar ile süslüyoruz.
AFİYET OLSUN 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder